Thursday, January 31, 2013

Backup Besar



haha.
this is what you get when you have TRUE FRIENDS.
always keep on supporting you.

bukan dengki di atas kebolehan dan kejayaan yang di peroleh oleh orang lain.

terima kasih miss alia.
:)

























p/s:
dia reply tweet aku pasal apa ntah aku lupa.
tp tengah down la yg pasti.
huihui.
thanks again !

Wednesday, January 30, 2013

Happy Anniversary



to my sister and her husband.
i wish the both of you a great future.
:)




dah dua tahun kawin.
anak pun dah sorang.
be happy always okayy~

You Will Be Mine !







RM750
with 4gb card + 60 photo papers + free shipping within Malaysia

paper dia cm sticker.
boleh tampal tampal !





  
nak beli !
nak beli ! 
nak beli !  
nak beli ! 
nak beli !  
nak beli ! 
nak beli !  
nak beli ! 
nak beli !  
nak beli ! 
nak beli ! 
nak beli !

Sementara Menunggu


gambar sementara menunggu bas nak pulang ke UiTM Segamat.
breakfast kt McD sambil main game dan online fb.
hoho.

ohh yaa.
BLAZER BARU!
yeay !

the one that i have been searching for quite some time.
alhamdulillah jumpa dan berduit untuk beli.
RM149 je.
murah kan?
blazer ni sangat awesome.
sayang sgt!

rasa cm nak pakai hari hari.
amboi melampau.
haha.

nampak cm hensem pulak dgn blazer baru.
;)

Takut Kuda Sampai Menangis



haaaaaaaaaa~
haha.
sumpah kelakar !
;D

kalau korang pandai, cuba teka siapaaa.
siapa laaa yang nangis kecik2 dulu takut dengan kuda ye?

takpe.
jangan risau.
pemilik gambar akan tahu ini dia punya gambar.

COMEL!
xD

Yup. It is Funny














sebuah statement yang sangat sangat betul


Thursday, January 17, 2013

Beza Perkahwinan Rukun Dan Adat





banyaknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
beza di situ~

ADAT OHHH ADAT.

Grow Up ?

don't ever tell me to "grow up" bitch
:)
 
as if you are a super adult minded person.

ISU PENDIDIKAN PERCUMA

Isu pendidikan percuma





1. Argentina. Memang pendidkan di negara berkenaan percuma dan terbuka kepada sesiapa sahaja. Tetapi, terdapat banyak kos tersembunyi di negara berkeaan seperti pelajar harus membayar kos pengakutan dan pelbagai kos-kos lain yang mengarut. Pemberian biasiswa di negara berkenaan yang tidak sama rata sebenarnya telah mengabaikan golongan yang berpendidikan rendah untuk masuk ke dalam universiti. 9 daripada 10 pelajar yang memasuki universiti di Argentina datang daripada golongan kaya.


2. Negara dunia ketiga seperti Sri Lanka dan Mauritius mengamalkan pendidikan percuma?

Sebelum nak bercakap mengenai Sri Lanka, fahamkan dulu sistem pendidikan mereka. Hanya 10 peratus sahaja mereka yang layak memasuki university, selebihnya akan terpiggir. Inilah harganya yang perlu dibayar. Mengenai soal Mauritius, hanya orang bodoh sahaja yang membandingkan Malaysia dengan Mauritius. 1,286,340 merupakan jumlah rakyat di sana. Negara mereka pula kecil dan pengajian swasta cuma menjalankan kelas pada hari minggu sahaja memandangkan jumlah pelajar di sana sangat kecil. Jadi, buat apa nak bandingkan epal dengan durian? Sangat tidak adil bukan?



3. Brazil. Ya, pendidikan mereka percuma, tetapi, nah, ambil ni:

"Brazil is known for charging a high tax burden from its citizens and companies established. We will provide an overview of the most common taxes in Brazil, dividing them into Federal, State and Municipal taxes." Rujuk link pada komen saya dibawah.

" Everyday taxes in Brazil: IPVA, IPTU and IPTR!"


4. Bandingkan dengan negara kaya pula? Berapa kerat negara kaya yang ada sistem pendidikan percuma? Denmark? Kadar cukai di negara berkenaan merupakan yang paling tinggi di dunia. Kita perlu bayar untuk sesuatu yang percuma.


5. Turki? Sistem pendidikan negara kita tak ubah macam negara mereka.Turki hanya menawarkan pendidikan percuma pada peringkat sekolah rendah dan menengah daripada gred 1 sehinggalah 12. Serupa dengan negara kita, pendidikan percuma di Malaysia ditawarkan daripada darjah satu sehinggalah ke tingkatan 6 sebenarnya. Dan Malaysia hanya mengenakan 10% bayaran untuk pendidikan tertiaty (universiti, kolej) dengan 90% disubsidi kerajaan.


6. Finland? Saya dah cakap, jangan buat perbandingan epal dan durian. Kita buat sedikit analisis pasal negara Finland. Finland mempunyai 169, 000 orang pelajar dan Malaysia mempunyai 508,256 pelajar yang belajar di IPTA (IPTA sahaja, tidak termasuk IPTS lagi). Malaysia sebenarnya memberikan subsidi sebanyak 95 % daripada yuran pengajian sebenar di IPTA. Pelajar hanya membayar 5 % sahaja. Cukai pendapatan di Finland mencecah 50 peratus ke atas manakala Malaysia hanyalah mencecah 26 peratus maksimun. Dan, kenapa tergamak kalian bandingkan epal dan durian?










Negara-negara yang dibangkitkan oleh Bawani sebenarnya kaya dengan inflasi. Ambil contoh Argentina sudah cukup. 38 peratus inflasi untuk 2 tahun kebelakangan ini. Barang naik sikit kat Malaysia pun dah bising, dan hanya kerana pendidikan percuma, apakah sudah bersedia rakyat Malaysia untuk menghadapi cukai yang tinggi? 






TOLONG TOLONG TOLONG TOLONG
FIKIR SEBELUM BERCAKAP
:)


 





















KOMEN DARI PAGE KIUB FAKTA

Di Malaysia, kalau x nak bayar cukai pendapatan, bayarlah zakat untuk pemotongan terus.
Sharifah juga harus dipersalahkan. Belum sempat Bawani menghabiskan hujahnya, terus Sharifah memotong.
Tetapi saya juga difahamkan yang Sharifah terpaksa memotong kerana kesuntukan masa program.
Bawani pula bertanyakan selepas waktu program bukan Q & A session.
 
Ini yang dianggap sebagai sejenis provokasi kerana sepatutnya soalan itu ditanyakan kepada panelis, bukannya moderator.





 Dan menjadikan Ambiga sebagai idola sudah menggambarkan mentalitinya.

Friday, January 11, 2013

Thursday, January 10, 2013

Portraiture !







lai lai lai lai ~
offer paling murah !
:D


for more info:
013 273 2623 | Haikal

Monday, January 7, 2013

Somebody That I Used To Know



adik Asyiela Putri
yup.
she is the voice of Upin&Ipin.




believe it or not,
pernah datang ke rumah dia.
pernah bergelak ketawa dengan dia.
pernah usik mengusik dengan dia.
sebab aku pernah jadi cikgu tusyen kakak dia.
;)


kepada Asyiela, you are all grown up !
tahun ni masuk darjah 6 kan?
ke darjah 5?
lupa dh.
hee.
mungkin dah tak ingat abang lagi.
tapi abg masih ingat !
haaaaaaa.
huihui.


kalau korang nak tau, masa aku baru kenal dia, dia kecik lg.
darjah 2 or 3.
tapi dh pandai bercakap dan berkata kata.
macam seorang wanita dewasa.
respect that value in her.
insyaAllah Asyiela akan lebih berjaya pada masa akan datang.
good luck!
:D

 

Sunday, January 6, 2013

Seharian di Indonesia




hari yang sangat memenatkan.
tolong temankan mak ke Indonesia untuk mengambil barang barang bakery !
weee~

Menjadi Guru di JB





haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
seperti yang anda lihat di atas,
merupakan gambar saya dengan para pelajar dan gambar dengan orang yang ikut sekali.

dipanggil untuk ke UiTM Johor kampus Larkin.
bagi sebuah talk yang bertajuk Entrepreneurship in Photography.

ini merupakan pengalaman pertama memberikan talk sebegini rupa.
sebab selalunya mengajar cara edit gambar, cara edit videooo.
hee.

terima kasih banyak banyak kepada semua yang terlibat.
rasa seronok dapat kongsi ilmu dengan orang lain.
:)














































p/s:
ada video!
akan dibuat dalam vlogggg yang seterusnya.
hoho.

Saturday, January 5, 2013

Sikap Orang Kita

SUKA MEMBUAT TUDUHAN ANGGAPAN MELULU TANPA SIASAT TERLEBIH DAHULU.
ataupun baca sesuatu benda tu sekerat jalan, then buat konklusi sendiri tanpa baca sampai habis.



apa lah nak jadi~
ini la antara punca kenapa kita bergaduh sesama kita.
guna otak akal yang Allah dah berikan itu untuk berfikir panjang sebelum membuat apa apa konklusi.
terima kasih.
:)

Friday, January 4, 2013

Bila Aku Buat Twitter ?



style kan?
weheee.
to be exact, 1050 hari yang lepas.
perghh.
dia siap bagi dah berapa hari kita dengan twitter.

so tahun ni nak masuk TIGA tahun duk tweet tweet.
cuba la check korang punya !


Wear Formal. Wear Mask


this is them































this is me.
i thinking that this will be a trend someday?
not sure.
but its cool.
;)











pernah nak beli helmet bobba fett ngn darth vader tu!
tapi masa nak beli, takde duit. sedih.
bila nak beli, dah takde stok pulak.
adehhh.
mungkin nanti.

Thursday, January 3, 2013

Tinggal Kami


hanya tinggal kami berempat.
tahniah kepada kawan kawan yang nak masuk degree bulan March nanti.
jumpa kt sana okay.

kepada yang masih sedang berjuang,
buat elok elok.
insyaAllah nanti kita pula akan menyusuli mereka.
:)

Tourist or Someone With Art?





yup.
the difference.
;)

Entrepreneurship in Photography



as salam semua ~
jadinya di atas ini merupakan slide yang akan ditayangkan kepada para pelajar di UiTM Johor kampus Larkin.

saya sendiri yang akan bagi talk tersebut.
hee.
this will be my first time.
sebelum ni tak pernah pulak bagi talk pasal keusahawanan dalam bidang fotografi.
tapi bila dah diberi peluang, genggam laju laju.
insyaAllah akan kongsi pengalaman yang ada.

jumpa anda semua di JB hari ahad nanti !
:D

Fourth of April 2012



4.4.12
the day that i started to use a smart phone.
on wednesday.
;)

Buat Kali Terakhir (lagi)


i'll miss the moments.
tengok korang gelak ketawa.
memberi riaksi.
senyuman yang terukir bila aku buat lawak tak jadi.
haha.
semuanya aku boleh tengok dari pentas masa berucap.

terima kasih kepada semua ahli PHOCUS dari batch pertama sampai la yang batch sekarang ni.
i appreciate each and every one of you.
:)

Wednesday, January 2, 2013

I Miss That Day





We didn't wanna call it too early
now it seems a world away
but i miss that day

are we ever gonna feel the same?
























we'll be coming back for you one day


Umur 13 Cubaan Merogol



seperti yang anda semua tahu apa yang berlaku baru baru ini di Melaka.
ada budak lelaki Melayu berumur 13 tahun cuba untuk merogol
sorang perempuan cina di tandas wanita stesen shell kt mana ntah aku lupa.

lepas cerita ni tersebar, satu Malaysia dah tau,
semua nak bash budak lelaki tu.
yang mangsa pulak, pegi share nama penuh, nombor IC ngn alamat penuh budak tu kt laman sosial.
what for?

betul kata kawan kita sorang ni:
sebab admin page tersebut share gambar budak ni yang tak dicensoredkan.









in my point of view,
budak ni masih mentah nak membesar.
kecik lagi dia pun.
aku tak salahkan dia.
sebab bukan salah dia.
bukan salah dia tak dapat cukup ilmu agama.
kalau duk share gambar dia yang tak di cover, habis masa depan dia.
dia masih ada peluang untuk berubah menjadi orang yang hebat.

kita tak tau kt rumah, keadaan family dia macam mana.
dia kawan dengan kawan yang macam mana.
mungkin pengaruh kawan.
mungkin mak ayah terlampau busy tak sempat nak bagi masa dan kasih sayang yang sepatutnya.
pernah fikir tak benda tu sebelum korang nak cakap macam macam kt budak ni?

salah siapa sekarang ni ye?
tak perlu tunding jari.
tengok salah sendiri dulu.
aku sebagai contoh, salah sebab tak sebarkan peringatan tentang betapa pentingnya menjaga maruah diri kt youtube.
bila tak jaga maruah diri, pakai la seksi seksi~
bila lelaki tengok, marah pulak.

tapi ada je wanita yang tak setuju dengan statement
"kalau perempuan tak pakai seksi sangat, takkan berlaku benda benda macam ni"

bagi saya, memang kalau perempuan tak pakai seksi sangat, takkan berlaku benda yang macam ni.
tapi nak buat macam mana?
kt malaysia ni ada cina melayu india.
takkan nak buat peraturan orang cina kena pakai labuh jugak.


ada juga yang kata kebanyakan mangsa rogol adalah yang tutup aurat bertudung.
confirm dia bertudung labuh tutup dada?
SEBENARNYA,
perempuan bertudung pakai ketat nampak bentuk buah dada ngn punggung LAGI SEKSI
daripada yang tak bertudung pakai lengan pendek.
(pendapat dari seorang lelaki)



















sooooo
konklusi,
sebelum mendunding jari, tengok salah kita dulu sebagai ahli masyarakat.
kita hidup bermasyarakat.
bukan hidup sorang sorang dalam gua.
semua orang ada tanggungjawab masing masing.
in shaa Allah sama sama kita berdoa agar kita dan adik beradik kita yang lain dihindari perkara perkara yang sedemikian.
as salam.



di bawah ini pula merupakan komen merapu kelakar di facebook
:P

 

Tuesday, January 1, 2013

First Post For 2013

its new year !

hyeeee !
happy new year guys.
semoga tahun ini membawa lebih banyak keberkatan kepada kita semua.
insyaAllah.
:)